El Gran Premi Motul de la Comunitat Valenciana ens ha portat tot el sabor i la passió del món del motociclisme a una terra tan motera com és terreta. Són milers els aficionats que cada cap de setmana s’enfunden el casc i la granota i ixen a gaudir d’este meravellós esport per les carreteres. Parem atenció a eixa vestimenta, granota, sabries dir el que es?
La paraula «granota» vindria definida al Diccionari Normatiu Valencià (1) en la seua segona accepció com «Peça de vestir, formada per un cos i pantalons, que servix per a protegir la roba o el cos en alguns treballs o esports. Granota d’esquí, de mecànic«. Es tracta per tant d’una paraula, sempre en femení, que fa referència a la vestimenta, en este cas dels pilots, però que també és empleada en moltes altres disciplines esportives (esquí, automobilisme, triatló, etc). El Diccionari Català-Valencià-Balear assenyala per la seua banda que es tractari d’un «vestit compost de cos i camals tot d’una peça«, i es que la vestimenta siga tota d’una peça es una de les característiques de les granotes.
En el món del motociclisme la peça té com a funció principal protegir al pilot en cas de caiguda, per això està fet de materials durs com, resistents i flexibles, com ara cuir, i els millors de pell de cangur i és sense dubte una peça clau en la seguretat dels pilots.
En castellà es diria «mono».
Un exemple d’ús seria: «Jorge Lorenzo es va enfundar la granota per competir en moto gp per últma volta en el Gran Premi de la Comunitat Valenciana el passat diumenge 17 de novembre«.
La paraula granota presenta altres accepcions, la primera i més coneguda del món de la zoologia, com un «Amfibi anur, molt comú en aigües dolces, caracteritzat per la seua aptitud per a saltar, amb les extremitats posteriors molt desenrotllades, els ulls sobreïxents amb la pupil·la vertical, la llengua protràctil, els dits units per una membrana i la pell llisa d’un color generalment verdós«.
I vinculada a eixe significat existeix una altra eccepció esportiva que és granota com una persona seguidora del Llevant Unió Esportiva. La història ens conta com a finals dels anys 30 i principis dels 40, quan el Llevant UE es va fusionar amb el Gimnàstic FC per tal de poder disposar d’un estadi, començaren a jugar en el mític Estadi de Vallejo, l’antic Stadium, que es trobava al llit, en aquell temps encara el vertader llit, del riu Túria, on abundaven les granotes, motiu pel qual es va anomenar als llevantinistes granotes.
L’etimologia d’esta paraula és també prou curiosa, prové del llatí «rana», que significa granota. La g- de granota passa a la nostra llengua tractant d’imitar onomatopeicament el so que fan les granotes, el rauc.
(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.
Pots escoltar la secció «Paraules d’esport» a partir del minut 51:20 del programa «nostresport» del 13/11/2019 de «Nostresport Radio«