jueves, abril 18, 2024
spot_img

karting

Tiempo de lectura: 3 minutos
0
(0)

Tots els esports presenten categories de formació per la introducció en la disciplina i el desenrotllament del jove esportista. Estes categories de vegades arriben fins i tot a presentar particularitats adaptades a les restriccions que els menors presenten, encara que sovinteja també les que són, per dret propi també disciplines en si mateixes. El món de l‘automobilisme és paradigmàtic en este sentit, ja que són molts, moltíssims, gairebé tots els pilots que comencen en una disciplina en particular, el kàrting. Analitzem esta paraula ja valencianitzada però amb uns clars arrels anglesos per vore si en fem un ús correcte d’aquesta.

Com fem sempre en esta secció començarem a escorcollar el mot al Diccionari Normatiu Valencià: (1)

«m. ESPORT Esport que consistix a fer carreres amb karts en un circuit

De la qual cosa inevitablement haurem de donar un colp d’ull a la paraula «kart»:

«m. VEHICLE/ESPORT Vehicle automòbil monoplaça de quatre rodes, amb embragatge automàtic i sense canvi de marxes, carrosseria ni suspensió, utilitzat amb finalitats esportives o recreatives«

Per tant ja tindríem definit el kàrting, com la disciplina esportiva del motor consistent en fer carreres amb estos vehicles, els karts.

Hem de parar atenció màxima a la forma d’escriure en valencià estes paraules. Ambdues amb «k», com hi ha esdevingut en anglés, i que de fet com ara vorem, ha esdevingut un tret identificatiu  d’esta disciplina automobilística, encara que la pronúncia en valencià no hauria canviat si l’hagueren valencianitzat amb la grafia original anglesa, és a dir, la c. Però no tot queda com ha esdevingut en anglés, ja que en el cas de kàrting hem d’afegir, com paraula esdrúixola que és, accent obert en la lletra a.

Es sabut que el mot anglés per anomenar els cotxes és car, pròxima a esta paraula es troba el mot cart que seria el nostre carro, i és precisament dels carros, els carts anglesos, d’on provindria esta disciplina, ja que els primers karts per aquella època encara anomenats «carts» es construïren com una espècie de carros fets a casa amb 4 tubs on clavaren el motor d’una màquina tallagespa (2)

El kàrting va nàixer als Estats Units, a la dècada dels cinquanta, derivada del mot cart, carro, encara que prompte la «c» es va convertir en «k» per diferenciar-lo i convertir-se en identificatiu de la nova modalitat esportiva. De fet la primera companyia que començà a llogar i popularitzar els karts s’anomenava Go Kart Manufacturing Company, coneguda com «Go-Kart«, als anys seixanta, i de fet encara hui en dia molta gent els anomenga go-karts als karts.

En castellà també és normativa la paraula kart, encara que karting no ho és, encara… 

Naixement

El considera el creador de la disciplina a Art Ingels, qui, a 1956 va dissenyar un automòbil amb 4 tubs soldats als quals va afegir 4 rodes d’un carret per transport objectes,  un volant, fre de palanca, seient i el motor d’una màquina talla gespes (marca West Bend») i va donar vida al primer kart. El seu invent va fer gràcia i prompte es construirien altres artefactes als quals es van aplicar millores tècniques i van adaptar motors més potents, per a donar pas a les primeres carreres que es disputaven en amplis pàrquings per a cotxes.

El 1959, a l’illa de Nassau (Bahames) es va disputar la primera competició internacional.

Expansió per Europa i Espanya

Només un any després de la creació, el 1957 va arribar a Italià de la mà de Nicoló Donà que va emportar-se un per al seu divertiment. Tanta sensació va causar que el mateix comte Donà va començar a fabricar-ho, amb motors americans de tallagespa West Bend o MacCulloch. Així comença a Europa la indústria dels kartings i la seua expansió pel continent, com també les primeres marques fabricants.

Pel que fa a Espanya els karts no arribarien fins als darrers anys dels 50 a Madrid i Barcelona. A Madrid de la mà de Demetrio del Valle, un apassionat de les motocicletes que es va topar amb els karts durant un viatge als Estats Units i que en tornar junt amb Ramón López Villalva construiren el seu propi kart al seu garatge, amb motor de Montesa i rodes de Vespa. Paral·lelament a Barcelona Jordi Estela va construir també el seu propi model al velòdrom Mostajo de Barcelona.

En l’actualitat el kàrting es la porta d’entrada de quasi tots els pilots professionals, però també una disciplina en si mateixa amb milers de seguidors i subdisciplines en l’àmbit internacional, com ara les que des de 2006 arreplega la Comissió internacional de Karting (CIK), dins de la Federació internacional d’automobilisme (FIA):: KF1, KF2, KF3, KZ1, KZ2 y Superkart (3).

Podem trobar un exemple d’ús d’esta paraula en este reportatge que Á Punt va fer en 2018 de la pilot que portem al programa de ràdio on introduïm esta paraula, Nerea Martí (4):

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià. València. Edita Publicacions de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.
(2) Vroom. 05/01/2017.
Historia del karting: Origen, curiosidades y primeros años en España. Recuperat de https://www.vroomkart.es/news/29259/historia-del-karting-origen-curiosidades-y-primeros-a-os-en-espa-a
(3) Wikipedia. Karting. Consultat el 08/05/20. wikipedia.org. Recuperat de https://es.wikipedia.org/wiki/Karting
(
4) À punt. 23/07/2018. Nerea Martí. Recuperat de: https://apuntmedia.es/va/entreteniment/programes/vist-en-tv/qui-es-qui/6-2-nerea?fbclid=IwAR1rulzblU3be21-IaDk0pX05N37zT-jvj6tgmtUMFbd2hu7xhxpLT_mF5Y

 Pots escoltar la secció a partir del minut 46:43 en IVOOX:

Spotify (46’43»):

 O al nostre canal de you tube:

O visitar el programa al nostre diari pinxant ací.

¿De cuánta utilidad te ha parecido este contenido?

¡Haz clic en una copa para puntuar!

Promedio de puntuación 0 / 5. Recuento de votos: 0

Hasta ahora, ¡no hay votos!. Sé el primero en puntuar este contenido.

- Advertisment -spot_img

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

- Advertisment -spot_img
spot_img

Únete

spot_img

Fotogalerias

Podcast en IVOOX

Últimas noticias

Vídeos

Instalar
Ir a la barra de herramientas